Zuurstof blog

Bescheidenheid siert de spatie

Beste spatie,Spatiebalk

Hoe onmisbaar je ook voor me bent, zou je je niet wat bescheidener kunnen opstellen? Je duikt me iets te vaak op op plekken waar je helemaal niet hoort. Met zo’n gigantische egoruimte op het toetsenbord ben je natuurlijk ongekend populair, maar geloof me, minder is meer.

Typically English
Vooral onder de fans van de Engelse taal geniet je een grote bekendheid. Die strooien naar hartenlust met spaties waar het helemaal niet nodig is. (De Engelsen zouden je volgens mij het liefst na iedere lettergreep zetten, maar dat terzijde). In het Nederlands hoor je gewoonweg niet in samengestelde woorden thuis. Misschien heb je lak aan dit soort taalregels, beste spatie, maar je inzet kan tot onsmakelijke en onverkwikkelijke situaties leiden. Getuige deze voorbeelden.

Lekker bekken
Met “Kippen bouten in zak” denkt de poelier mij over te halen tot aanschaf. Ik denk: geef mijn portie maar aan Fikkie. In de supermarkt schreeuwt een pakje Conimex-mix mij gebiedend toe: “Smoor vlees”. Dat bepaal ik zelf wel! Vis dan maar? Eerst “Lekker bekken” met de visboer, want daartoe nodigt hij me uit via het stoepbord. Op de krant waarin de visboer mijn lekkerbekjes verpakt, las ik “Meer diarree gevallen in Thailand”. Als ik nog ga, neem ik mijn paraplu mee. Toegegeven, beste spatie, dit zijn vooral de leuke voorbeelden, maar je ziet waartoe foutief spatiegebruik kan leiden.

Leesbaarheidverhogingseffect?
Ik weet dat er mensen zijn die het voor je opnemen. Die je in naam van de leesbaarheid graag ongebreideld laten woekeren. Want – zo is hun redenatie – wie kan er nu wijs worden uit woorden als waxinelichthouderverpakkingsmachine? Nou, beste spatie, dat zijn dezelfde mensen die met gemak www.hoeberekenikmijnzorgpremie.nl typen en lezen. Tot zover hun argument.

Geloof me, spatie, ik wens je echt een mooi en lang leven toe, maar een stapje opzij kan af en toe geen kwaad.

Een kritische fan

 

P.S. Meer spatiemissers zien? Meer weten over de spatieregels? Bekijk de site van Signalering Onjuist Spatiegebruik.


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Alle blogs