Zuurstof blog

Agnes Kant in communicatiespagaat

“De vent maakt de tent”, zo vertelde Kay van de Linde gisteravond tijdens de Debatrix jubileumavond. De befaamde spindoctor doelde op de link tussen een charismatisch boegbeeld en het succes van een politieke partij. Al snel riep iemand uit het publiek – z’n Iphone omhoog houdend – “Agnes Kant vertrekt!”.

 

Agnes Kant, volgens NRC Next gedreven, betrokken en gelauwerd om haar deskundigheid. Met de bijna onmogelijke taak om Jan Marijnissen als boegbeeld te doen vergeten. Ook lastig, als dat oh-zo-herkenbare SP-gezicht van Marijnissen nog meespeelt in de coulissen. Zelfs in de SP campagneclip speelt Agnes de ‘tweede viool’. Ze danst, huppelt en lacht volop in beeld, maar is niet dé voorvrouw. En wie is die vrolijke vrouw eigenlijk? Agnes maakt zelfs een radslag in de clip, maar lijkt eerder in een communicatiespagaat te zitten. Tussen haar identiteit (serieus, verbeten, drammerig in de Tweede kamer) en het gewenste imago (huppelend met gekleurde stropdas) zit duidelijk een gat. Ook dat ondermijnt je positie als SP-boegbeeld.

Toegegeven, Agnes is realistisch. Ze erkent het risico van haar imago voor de SP, en neemt verantwoordelijkheid door op te stappen. Agnes neemt haar verlies – als een vent.

PS Zelfs een – op zich goede – campagneclip kan de verkeerde kant op ‘spinnen’; check YouTube voor de omgedraaide versie, supersnelle remix of creepy edition.


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Alle blogs