Zuurstof blog

Tussen geniaal en gemeen

Vorige week viel bij mij thuis een enveloppe van het Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen op de deurmat. Een nieuwe instantie?

Voorlichtingscentrum OverheidsbijdragenDe sobere, lichtgroene uitvoering van de enveloppe maakte zo’n betrouwbare indruk dat ik meteen de briefopener pakte. De begeleidende brief begon al even vertrouwenwekkend: “De regering heeft extra geld uitgetrokken voor de aanpak van de crisis. Hierdoor heeft u mogelijk recht op extra overheidsbijdragen. Omdat veel mensen niet weten waar ze recht op hebben, hebben we een informatiemap samengesteld.”

Goh, wat aardig van de overheid om me daarop te wijzen. Maar wacht eens even: ik moet € 13,90 overmaken. Hé… dat is raar, veertien euro voor informatie van de overheid!? Ik voel nattigheid. En ja hoor, het Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen heeft helemaal niets maar dan ook niets met de overheid te maken.

Op zich is het natuurlijk geniaal dat je mij zo ver krijgt om een direct mail te openen en te lezen. Zelf kan ik er wel om lachen dat ze mij bijna te pakken hadden. Maar – en dan ga ik even op de Radar-stoel van Antoinette Hertsenberg zitten – waar ik me een beetje boos over maak, is dat er ook mensen zullen zijn die deze list niet doorzien. Mensen die het wellicht niet breed hebben, en dan toch bijna veertien euro overmaken…

Zelf zou ik er niet lekker van slapen als ik zo’n brief had geschreven. Mensen overhalen tot een bewuste keuze is de kunst van copywriting, maar ze op het verkeerde been zetten… Ik hoop dat het geen echte vakgenoot was die hier zijn handtekening onder heeft gezet.


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Alle blogs