Zuurstof blog

Zonder meer medelijden

NIBC-logoHet komt niet vaak voor dat ik medelijden heb met een voice-over in een commercial. Leuk werk met een riante vergoeding – zeker als je het per seconde bekijkt. Maar ik heb te doen met de stem achter bankier NIBC Direct. Want voorlezen is alleen leuk, als je begrijpt wat er staat.

Vorige week bleef ik meerdere keren haken bij de radiocommercial van NIBC Direct. [De meelezende communicatieafdeling denkt nu: zie je wel, het werkt!] Wat moet ik in vredesnaam met de pay-off “NIBC Direct. Zonder. Meer.”? Gelukkig ben ik niet de enige. Ik hoor dat de stem het zelf ook niet begrijpt.

Ik zie taferelen voor me, waarbij ze haar uren martelen in het geluiddichte hok – hoe handig – tot ze er eindelijk uitperst wat nu te horen is. Jammer is dat de commercialtijd beperkt is, anders hadden we waarschijnlijk gehoord: “NIBC Direct. Zondér. Méééér... Huh?”

Koeienletters
Mijn nieuwsgierigheid dwong mij tot een bezoek aan de NIBC-website. [De meelezende communicatieafdeling denkt nu: zie je wel, het werkt!] En daar werd me alles duidelijk. Je kunt er sparen ‘Zonder ingewikkelde voorwaarden’ en met ‘Meer gemak’. Aha! Maar voor dat begrip heb je wel de grafische vormgeving nodig, waarbij ‘Zonder’ en ‘Meer’ in koeienletters zijn weergegeven.

Neemt niet weg dat de pay-off op zich een loze kreet is. Zonder voorafgaande tekst doet-ie niets met de ontvanger. Ik heb zo’n vaag vermoeden – en ik hoop het voor mijn vakgenoten – dat de pay-off een compromis is. Reclamebureau en communicatieafdeling kwamen er niet uit, waarna de directeur die ’s nachts een ingeving kreeg, letterlijk zijn zin doordreef.

De meelezende communicatieafdeling zegt: we staan nu wel op je breinladder! Tja, zo lust ik er nog wel een paar:

- Hutsefluts. Niet alléén. Maar óók.
- ANWD. Van. Naar.
- Cafetaria Frimie*. Mét. Zonder.
- Sapperdeflap. Geen. Maar.

Wie biedt meer? 

(* van Frits en Mieke)


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Alle blogs