Zuurstof blog

Trendwatching: webtrends in 2011 #1

20thingsilearned.comOp het web tref je bijna net zoveel websites aan als neuronen in je brein. Veel websites dus. En dus ook heel veel foeilelijke sites waar de overheid eigenlijk een ‘parental advisory’-sticker (maar dan om designers te beschermen) op zou moeten plakken. Gelukkig - ja je schrok al - is er ook veel moois online te vinden. Want designers krijgen steeds meer mogelijkheden om iets moois te maken. Dank, o grote technische vooruitgang!

Twee trends uitgelicht
Ik doe een greep uit de trends op webdesigngebied en licht er twee uit: typografie op maat en groot beeldgebruik. Beeldschermvullende foto’s als achtergrond zijn niet langer een kwestie van eindeloos wachten en laden. En dankzij Javascript en AJAX heb je ook geen Flash-plugin meer nodig. Hiephoi, de wereld van mooie beeldvullende achtergronden gaat nu verder dan de wallpapers van mijn bureaublad.

Ook de ‘splashpage’ verdwijnt, gelukkig. Dat is zo’n ‘click here to enter site’-pagina met een mooi plaatje. Erg slecht voor mijn klikallergie. Ik wil meteen naar de site. Deze grote headers verplaatsen zich steeds meer naar de homepage zelf. Dankzij de steeds grotere beeldschermen is dat ook niet hinderlijk meer.

De typografie laat nu ook voor het eerst haar gezicht zien op het web. Online 'font libraries' geven designers de mogelijkheid om 'echte' lettertypen - dus niet alleen maar Arial en Verdana - in de website op te nemen. Dus geen plaatjes meer maken van toffe lettertjes en problemen met je contentmanagementsysteem, maar één en al schoonheid en gebruiksvriendelijkheid. Overigens kost het gebruik van deze webfonts geld, net als bij drukwerk. Maar er zijn gratis alternatieven, zoals Google webfonts.

Door de komst van deze webfontservices raken oude vertrouwde, saaie fonts als Times, Verdana en Arial totaal uit de mode (schreef zij in Verdana). Maar voor platte tekst kunnen ze er nog mee door. Maar #hip voor headers? Nee... Een schrale troost: waarschijnlijk zijn ze over vijftien jaar weer helemaal ‘retro’.

Moooooie voorbeelden
svenprim.comDeze twee voorbeelden illustreren schermvullende websites, grote headers en het gebruik van webfonts.

http://svenprim.com/
O, o, o wat een moooooie beeldschermvullende conceptuele foto’s! En: géén Flash (want daar kan menig smartphone niet mee overweg).

http://mariecatribs.com/
mariecatribs.comMoooooi! Wat een lekkere grote header, die je ook weer kan wegklikken als je die irritant vindt. Speels in opzet, zonder Flash-gebruik maar toch dynamisch én met gebruik van webfonts, zie bijvoorbeeld ‘A little bird told me’.

Technische noot
Al dit moois is mede mogelijk gemaakt door HTML(5), CSS, MooTools of jQuery. Hoe dat werkt? Ehm, geen idee. Ik ben geen doorgewinterde ‘Geek on heels’. Maar deze site (http://www.20thingsilearned.com) geeft je een aardig beeld van het ‘web en wee’ van open source browsers, AJAX en ‘cloud computing’... Toch meer over de technieken weten? We vertellen er met alle plezier over, én vooral over de mogeljkheden die ze creëren.

In een volgend webtrendblog meer over: realtime video en minimalistische websites.

Trendwatching: webtrends in 2011 #1
Op het web tref je bijna net zoveel websites aan als neuronen in je brein. Veel websites dus. En dus ook heel veel foeilelijke websites waar de overheid eigenlijk een ‘parental advisory’-sticker (maar dan om designers te beschermen) op zou moeten plakken. Gelukkig, ja je schrok al, is er ook veel moois online te vinden. Want designers krijgen steeds meer mogelijkheden om iets moois te maken. Dank, o grote technische vooruitgang!
Twee trends uitgelicht
Ik doe een greep uit de trends op webdesign gebied en licht er twee uit: typografie op maat en veel beeldgebruik. Beeldschermvullende foto’s als achtergrond zijn niet langer een kwestie van eindeloos wachten en laden. En dankzij Javascript heb je ook geen Flash-plugin meer nodig. Hiep hoi, de wereld van mooie beeldvullende achtergronden gaat nu verder dan de wallpapers van mijn desktop.
Ook de ‘splash page’ verdwijnt, gelukkig. Splashpage is zo’n ‘click here to enter site’-pagina met een mooi plaatje. Erg slecht voor mijn klikallergie. Ik wil meteen op de website terecht komen. Deze headers verplaatsen zich steeds meer naar de homepage zelf. Dankzij groter wordende beeldschermen is dat nu ook niet hinderlijk meer.
Ook typografie laat voor het eerst haar gezicht zien op het web. Online font libraries, geven designers de mogelijkheid ‘echte fonts’ - dus niet alleen maar Arial en Verdana - te ‘embedden’ in een website. Dus geen plaatjes meer maken van toffe lettertjes en problemen met content management, maar echte fonts. Schoonheid en gebruikvriendelijkheid in één. Overigens kost het gebruik van deze webfonts geld, net als bij print. Maar er zijn gratis alternatieven, zoals Google webfonts.
Door de komst van deze webfont services raken oude vertrouwde saaie fonts als Times, Verdana en Arial totaal uit de mode (schreef zij in Verdana). Maar voor body text kunnen ze er nog mee door. Maar #hip voor headers? Nee... Een schrale troost, waarschijnlijk zijn ze over vijftien jaar weer helemaal ‘retro’.
Moooie voorbeelden
Deze twee voorbeelden illustreren schermvullende websites, grote headers en het gebruik van webfonts.
http://svenprim.com/
Moooi, want o, o, o wat een mooie beeldschermvullende conceptuele foto’s! En, géén Flash.
http://mariecatribs.com/
Moooi, want een lekker grote header, die je ook weer weg kan klikken als je die irritant vindt, speels in opzet, zonder flashgebruik maar toch dynamisch én met gebruik van webfonts, zie o.a. ‘A little bird told me’.
Technische noot
Al dit moois is mede mogelijk gemaakt door HTML5, CSS of jQuery. Hoe dat werkt? Um, geen idee. Ik ben geen doorgewinterde ‘Geek on heels’. Maar deze site (http://www.20thingsilearned.com) geeft je een aardig beeld van het ‘web en wee’ van open source browsers, AJAX en ‘cloud computing’... Toch meer over de technieken weten? Laat het ons weten.
In een volgend webtrendblog meer over: real time video in websites en webfonts in minimalistische websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Alle blogs