Zuurstof blog

Authentiek? Stoppen nou!

@BotertuinAls ik sommige vakbroeders moet geloven, mag je niet meer van de daken schreeuwen dat jouw wasmiddel witter dan wit wast. Nee, zo lees ik overal, superlatieven en overdrijvingen worden gewantrouwd. De Moderne Mensch kiest voor authenticiteit en transparantie. Mag ik het daar even helemaal niet mee eens zijn! Kijk alleen al naar de social media, de communicatiekanalen waar de Moderne Mensch niet meer buiten kan. Een scrolletje door mijn Twitter-tijdlijn en Facebook-voedingen (iemand een betere vertaling voor ‘feeds’?) leert me al snel hoeveel iedereen van eerlijk, authentiek en transparant houdt.

Zin in!
Het leven van de Moderne Menschen om mij heen bestaat enkel en alleen uit successen, mijlpalen, hoogtepunten, memorabele quotes en profilerende weetjes. Altijd #zinin dit, #zinin dat, maar nooit eens “ruzie thuis #zinin!” of “Valentijnsdag, lege brievenbus, #geenzinin”. Ja, eerlijk durft de Moderne Mensch alleen te zijn wanneer het ver van hem af staat: “die vermaledijde gemeente”, “die afschuwelijke A4!”

@Botertuin op mijn hoofd
Ik geef toe: ik doe er op Twitter en Facebook gewoon zelf aan mee. “Mooi op tijd voor de eerste film op #IIFR2011” > lees: ja mensen, ik houd van arthousefilms. “Vanavond plaatjes draaien” > lees: mijn leven is één groot feest. “Die Gijsbert toch! #bzv” > lees: joehoe, ik ben één van de vijf miljoen kijkers. “Zometeen even rennen”, lees: en ik ben nog eens sportief ook!

Een potje puur
Kortom, ik beweer niet beter te zijn dan de rest. Eerlijk gezegd, zou ik er ook niet aan moeten denken om op Twitter en Facebook een potje puur te gaan zitten zijn. Dat gaat niemand wat aan.

Het enige punt dat ik wil maken, is dat we moeten stoppen met het verspreiden van het idee dat mensen tegenwoordig alleen maar authenticiteit en transparantie willen. Anno 2011 vertellen we elkaar in de modernste communicatiemiddelen nog steeds het liefst de mooiste kant van het verhaal. Waarom zouden we dat ‘in de reclame’ anders doen?


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Alle blogs