Zuurstof blog

Dag papier, hallo e-zine!

i-FlyLet op mijn woorden: over een paar jaar leest niemand een papieren tijdschrift of krant meer. “Ja, dat zeggen ze al jaren.” Inderdaad, maar toen waren er nog geen e-zines! Deze digitale magazines bieden ons ontwerpers en tijdschriftenmakers zoveel nieuwe technische mogelijkheden...

Met de komst van het ‘e-zine’ – het digitale magazine voor tablet-pc, laptop en pc – krijgt het lezen van een krant of tijdschrift een heel nieuwe ervaring. Geen statische plaatjes en ‘passief’ bladeren meer, maar lezersparticipatie! Waarom de art director laten bepalen welke foto bij een artikel staat? Dat bepaal je zelf! Een complete fotoreportage bij een artikel, bekijk je helemaal binnen dezelfde spread. En natuurlijk kan dat beeld ook bewegen.

DouweMaar er is meer mogelijk. Denk aan geluidsfragmenten bij cd-recensies of soundbytes bij een interview. Of ga de interactie met de lezer aan: peil de meningen met een live-poll, laat ‘m direct reageren op een brievenrubriek of bied een kruiswoordpuzzel aan als interactieve game. De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Tijdschriftbeleving
Menig criticaster zal beweren dat deze multimediamogelijkheden allang online beschikbaar zijn. Eens, maar bij een tijdschrift is het gevoel toch anders. De artikelen zijn ‘omkaderd’ door het umfeld van het tijdschrift en voldoen aan een vaste redactieformule. Het grootste verschil zit ‘m natuurlijk in de periodieke verschijningsvorm. Het e-zine is als een combinatie web, televisie, radio en print.

Wie ik nog niet heb overtuigd, nodig ik graag uit om hier eens te kijken:


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Alle blogs